e
sv

Vedat Ekinci Ölümü, Nasıl Öldü?

Hakkari'nin Derecik ilçesine bağlı sınıra yakın olan Çemekurk köyünde yapılan sınır kaçakçılığı olayında meydana gelen ölümlü olayda Vedat Ekinci hakkında bilgiler vereceğiz. Vedat Ekinci Ölümü, Nasıl Öldü? başlıklı yazımızda hayatını kaybeden Vedat Ekinci'nin nasıl öldüğü veya Vedat Ekinci Terörist midir? gibi soruların cevabını araştırıp bu talihsiz olayın gerçeklerini yazmaya çalıştık.
veday ekinci nasıl öldü
avatar

Kundir

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Hakkari’nin Derecik ilçesine bağlı sınıra yakın olan Çemekurk köyünde, yapılan sınır kaçakçılığı olayında meydana gelen ölümlü olayda Vedat Ekinci hakkında bilgiler vereceğiz. Vedat Ekinci Ölümü, Nasıl Öldü? başlıklı yazımızda hayatını kaybeden Vedat Ekinci’nin nasıl öldüğü veya Vedat Ekinci Terörist midir? gibi soruların cevabını araştırıp bu talihsiz olayın gerçeklerini yazmaya çalıştık.

Vedat Ekinci Ölümü, Nasıl Öldü?

Hakkari merkeze 190 Km uzaklıkta olup sınıra yakın olan Derecik ilçesine bağlı Çemekurk köyünde, sınır ticareti olarak kaçakçılık yapan köylülerin üzerine askerler tarafından ateş açıldı. Askerlerin açtığı ateş sonucu ilk belirlemelere göre 14 yaşındaki Vedat Ekinci hayatını kaybederken yanında bulunan bir köylü de ağır yaralandı. Şırnak, Hakkari, Nusaybin, Cizre gibi bölgelerde sınır kaçakçılığı yoğunlukta olduğu halde günümüzde hala Roboski katliamına benzer şekilde terörden uzak sivillerin hedef alınması akıllara soru işaretleri oluşturdu.

Vedat Ekinci Nasıl Öldü?

Bilindiği üzere Çemekurk Köyü ile Güney Kurdistan toprakları arasında sadece bir dere var. Ve sınırların henüz belirlenmediği dönemlerde bu iki bölge bir biriyle yakın temas içindeydiler, ve hala Çemekurk Köylüleri ile Kurdistan bölgesindeki kişiler arasında diyalog ve akrabalık bağları bulunmaktadır. Yıllarca dost, akraba ve kardeşçe yaşayan bu iki bölge, sınırların belirlenmesi ile buradaki halkın bir birinden ayırılmasına neden oldu.

Bu sınırlar onlar için sadece bir haritadan ibaret kaldı, sınırlara rağmen bu bölge insanları bir birlerini görüp iletişim halinde kalmaya devam ettiler. Özellikle Şırnak ve Hakkari gibi bölgelerde fabrika ve istihdamın olmamasından ötürü sınıra yakın kesimlerin kendi geçimlerini sağlamak üzere zorlu bir süreçten geçmelerine rağmen kaçakçılığa itilmekteydiler. Çemekurk ile Güney Kurdistan arasında sadece bir dere bulunup, dereyi geçtikten sonra Guney Kürdistan sınırları içerisine geçildiği bilinmektedir. Ve bu sınır ticaretini yapan kişiler yıllarca bu geçiş güzergahını kullanmaktaydılar.

Vedat Ekinci Ölümü

Vedat Ekinci Ölümü, Nasıl Öldü? Çemekurk köyünden her zamanki gibi sınır ticaretini yapmak için yola koyulan köylüler 5 kişilik bir grup halinde sabah uyanıp, sınırı geçerek Güney Kurdistan topraklarına geçiş yapıyorlar. Güney Kurdistan bölgesinden getirdikleri özellikle teknoloji aletlerin satışını yapmak. için köylerine döndüklerinde dönüş yolunda askerler tarafından üzerlerine ateş açılıyor. 5 Kişilik grup üzerine açılan ateş ölüm ve yaralanmalarla sonuçlanırken, görgü tanığı olduğunu belirten köylüler atışların yakın mesafeden yapıldığını belirtiler.

veday ekinci nasıl öldü

Hakkaride Sınır Ticareti Yapılan Yerler

Kürt kaçakçıların ölümleri Roboski’den sonra yeniden gündeme gelindi. Peki Kürt kaçakçıların ölümleri artarken Devlet kaçakçılığın yapıldığı güzergahları bilmiyor mu? Vedat Ekinci olayın ardından çeşitli haber kaynaklarına röportaj veren köy halkı, olayın gerçekleştiği geçiş güzergahının sınır ticareti için sürekli kullanıldığını ve bunu hem devlet hem de askerlerin bildiğini belirttiler. Bu geçiş güzergahının bugün değil yıllardır kullanıldığı ve bölgede her hangi bir geçim kaynağının olmamasından ötürü köylülerin böyle zorlu bir işi yaptıklarını belirten köy halkı, aynı şekilde bu köydeki kişilerin akrabalarından %80’i sınırın diğer tarafında yaşadıklarını belirtiler.

Vedat Ekinci Pkk’li Mi?

Olayın medyaya yansımasından sonra özellikle ırkçı kesimler bir çocuğun katline helal getirecek açıklamalar yapması ve Vedat Ekinci’yi terörist olarak ilan etmeleri de olayın bir diğer iğrenç yüzü olarak önümüze çıkmaktadır. Çeşitli haber kanalların olayı gündeme getirmelerinden sonra özellikle twitter gibi sosyal medya ağlarında yorum yapıp Vedat Ekinci hakkında tek bir bilgileri olmadığı halde sırf Kürt Kimliği ve Sınır Ticareti mesleğinden ötürü yargısız bir infazla onu terörist olarak gösterip, böyle bir olayın yaşaması normaldir demeye getiren kişiler için Vedat Ekinci terörist mi? diyerek kısa bir araştırma yaptık. Vedat Ekinci hakkında yaptığımız araştırmaya göre, 14 yaşındaki masum bir çocuğun katliamına tepki verilmeyip buna rağmen çocuğun suçlanıp iftiraya uğraması ırkçıların ne kadar iğrenç insanlar olduklarına bir kez daha şahit olduk. Yaptığımız araştırma neticesinde Vedat Ekinci’nin herhangi bir terör örgütüyle yakından veya uzaktan alakası olmayıp aksine sosyal medyadaki hesaplarının çoğunda Ak Parti ile ilgili paylaşımlar yapıp, Ak Parti mitinglerine katılan ve bir Akp sempatizanı olduğunu görmekteyiz.

Pkk ile alakası olmayıp aksine Pkk’ye karşıt olan birinin Terörist olarak lanse edilip, 14 yaşındaki bir çocuğuna canını helal hal getiren ırkçı zihniyetin iftiralarını ve kirli düşüncelerinin bir kez daha boşa çıktığını gördük.

Kaçakçıların Atlarına Silah Sıkılmıştı

Köy halkının yaptığı açıklamalardan bir diğeri de yakın zamanda güvenlik göçlerinin atlara defalarca ateş ettiğini ve bu defa da 14 yaşındaki bir çocuğun bu kurşunların hedefi olduğunu belirttiler. Köy halkı askerlerin ateş etme haklarının olmadığını yapabilecekleri en adil şeyin sınır bölgelerinde göz altı ve sınır ihlali kanunu uygulanması gerektiğini belirtiler. Köylüler köylülerin sırf geçimsizlikten ötürü sınırları geçtiği için öldürülmelerinin kabul edilmeyeceğini ve böyle bir şeyin zulüm olduğunu belirttiler.

Roboski Katliamının Hesabı Sorulsaydı Bu Olay Olmazdı

Köylüler bu olayın Roboski Katliamından cesaret alınarak yapıldığını aktarmaktadırlar. Bu olay Roboski Katliamının cezası kalmasının getirdiği sonuçlardan biridir. Eğer Roboski Katliamı için devlet birilerinden hesap sorsaydı bugün yeni Roboskiler yaşanmazdı. Tüm bu sorunların yaşanmasının tek nedeni Kürt Çözümsüzlüğün ve Kürtlere karşı adaletin eksik uygulanmasının sonucudur açıklamalarında bulundular.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Vedat Ekinci Ölümü, Nasıl Öldü?