e
sv

Halepçe Katliamında Yapılan Vahşetler

Kanlı Cuma olarak da anılan Halepçe Katliamı zehirli gaz saldırısı, dünya kamuoyunda Kürt halkına karşı yapılan soykırım olarak kabul görmüştür.
halepçe katliamında ölen insan sayısı
avatar

Kundir

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Kürtlere yapılan soykırımlar arasında önemli bir Kürt soykırımını gözler önüne seren halepçe katliamı hakkında detaylı bilgiler yazacağımız Halepçe Katliamında Yapılan Vahşetler başlıklı makalemizde halepçe katliamında kaç kişi ölmüş? Halepçe katliamında ölen insan sayısı ve halepçe katliamı hakkında detaylı bilgilere değineceğiz.

Kürtlere uygulanan katliamlar arasında yer alan halepçe katliamı için Halepçe Katliamında Yapılan Vahşetler makalemizde kürtlere yapılan vahşetler dışında halepçe katliamı fotoğraflarına da yer vereceğiz. Aynı şekilde Halepçe katliamı sözleri ile Halepçe katliamı elma kokusunun önemine değineceğiz. Elma kokusunun halepçe katliamı için neden anıldığını belirteceğiz.

Halepçe Katliamında Yapılan Vahşetler

Halepçe Katliamı olarak bilinen Halepçe’ye yapılan zehirli gaz saldırısı, İran ile Irak arasında yapılan savaş sırasında Saddam Hüseyin tarafından 1986-1988 yılları arasında Irak’ın kuzeyinde yer alan Kürtlere karşı düzenlettirdiği isyan bastırma operasyonudur. Kanlı Cuma olarak da anılan bu zehirli gaz saldırısı, dünya kamuoyunda Kürt halkına karşı yapılan soykırım olarak kabul görmüştür.

Yapılan gaz saldırısında 5000 civarında Kürt hayatını kaybederken, 10000 kişi de yaralanmıştır. Saldırı sonrasında çeşitli hastalıklar oluşurken, doğumlar da sağlıklı gerçekleşmedi. Bu saldırı, o bölgede yaşayan Kürt halkına ve sivil nüfusa karşı yapılan en büyük kimyasal saldırıdır. Irak Yüksek Ceza Mahkemesi 1 Mart 2010 tarihinde soykırım eylemi olarak Halepçe katliamını tanıdı ve karar Kürdistan Bölgesel Hükümeti tarafından memnuniyetle karşılandı. Halepçe’ye yapılan zehirli gaz saldırısı, bazı ülkeler tarafından da insanlığa karşı işlenen bir suç olarak tanımlandı.

Halepçe katliamı ekşi sözlükte geçen bilgilere göre Saddam Hüseyin, 23 Şubat – 16 Eylül 1988 tarihlerinde El-Enfal Harekatı’nı iyice şiddetlendirmiş ve Mart ayının ortasında İran ordusu, genel taarruzu başlatmıştır. Celal Talabani’nin liderliğine bağlı olan Kürdistan Ordusu, İran ordusu ile iş birliği yaptı ve Halepçe kasabasına girerek isyan başlattı.

halepçe katliamında ölen insan sayısı

halepçe katliamında yapılan vahşetler nelerdir?

Halepçe Katliamı Fotoğrafları

Saddam Hüseyin de buna müdahalee etmek için Kimyasal Ali lakabı ile bilinen Ali Hasan al-Majid al-Tikriti’ye zehirli gaz bombalarını kullanarak kimyasal saldırı yapmasını emretti.

Emri uygulayan Kimyasal Ali, 16 Mart 1988’de 8 uçak ile Halepçe’ye bombardıman düzenledi. Halepçe katliamında kaç kişi öldü? diye soran kişiler ile halepçe katliamında ölen insan sayısı sorularını soran kişilerin aklındaki soruları cevaplandırmak gerekirse; Halepçe katliamında ilk bakışta 5.000 insanın öldüğü görülse de Irak Savaşı sonrasında bu rakamın daha yüksek olduğu belirlendi.

Bu saldırıdan 5 ay sonra, 19 Ağustos 1988’de Irak ile İran ateşkes anlaşması yapma konusunda anlaştı. Irak ordusu da ateşkesden 5 gün sonra Halepçe’yi geri alarak, direnen 200 kişinin öldürüldüğünü açıklamıştır.

Süleymaniye Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Fuat Baban, 7 Aralık 2002 tarihli ‘The Sydney Morning Herald’ gazetesinde yayımlanan ‘Experiment in Evil’ başlıklı makalesinde, Halepçe’ye yapılan saldırının Hiroşima ve Nagasaki’ye nazaran 5 kat daha kötü sonuçlar doğurduğunu ve doğumların sakat ya da özürlü olarak gerçekleştiğini belirtmiştir.

Saddam Hüseyin, Halepçe katliamı’nda Kürtlere karşı soykırım yaptığı suçlamasıyla da yargılanırken Duceyil Katliamı’nda suçlu kabul edilerek dava sonuçlanmadan, 5 Kasım 2006’da idam edildi.

Halepçe Katliamı Sözleri

Halepçe katliamı ile ilgili sözler paylaşmadan önce halepçe katliamında yaşanan vahşetin detaylarını anlatmaya devam edelim. 2004 yılında CIA’nın eski Ortadoğu’dan sorumlu yüksek araştırmacısı ve 1988-2000 arasında Amerika Kara Harp Okulu öğretim üyesi görevinde bulunmuş olan Prof. Stephen Pelletier, bu zehirli silahların İran’a ait olduğunu kanıtladı. Halepçe katliamı müzesini merak eden ziyaretçilerimiz Halepçe Katliamı Müzesi adlı makalemizi inceleyebilirler.

2007 yılının Mart ayında Japon heyeti, Halepçe’yi ziyaret ederek Aogiri (İmparatoriçe Pavlonyası) fidesi hediye etti.

Halepçe katliamı yıldönümü ne zamandır? sorusunun cevabını merak eden ziyaretçilerimiz katliam yıl dönümünün 16 Mart olduğunu bilmeleri gerekmektedir. Son olarak 1 Mart 2010 tarihinde Irak Yüksek Ceza Mahkemesi tarafından Halepçe Katliamı, soykırım olarak nitelendirildi. Bu da Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından memnuniyetle karşılanan bir karar oldu.

Halepçe Katliamında Yapılan Vahşetler makalemizin sonuna gelirken bir diğer makalemiz olan Ağrı Dağı Katliamı adlı makalemizi inceleyebilirsiniz.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Halepçe Katliamında Yapılan Vahşetler