e
sv

Tarihten Bugüne Kürt Yemekleri

Birçok ev kadını yemek yaparken Kürt Mutfağından istifade etmektedir. Kürtlerin yemekleri her kesim tarafından beğenilmektedir. Bizler Tarihten Bugüne Kürt Yemekleri başlıklı makalemizde mardin kürt yemekleri, van kürt yemekleri, diyarbakır kürt yemekleri ve kürt köftesi gibi birçok yemek çeşidini sizlere aktaracağız. Makalemiz sayesinde Keledoş nasıl yapılır sorusunun cevabını da bulabileceksiniz.
kürt mutfağı
avatar

Kundir

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Birçok ev kadını yemek yaparken Kürt Mutfağından istifade etmektedir. Kürtlerin yemekleri her kesim tarafından beğenilmektedir. Bizler Tarihten Bugüne Kürt Yemekleri başlıklı makalemizde mardin kürt yemekleri, van kürt yemekleri, diyarbakır kürt yemekleri ve kürt köftesi gibi birçok yemek çeşidini sizlere aktaracağız. Makalemiz sayesinde Keledoş nasıl yapılır sorusunun cevabını da bulabileceksiniz.

Tarihten Bugüne Kürt Yemekleri

Yemek; hayatımızın vazgeçilmezleri arasında elbette. Dünya da her toplumun, her yörenin farklı, değişik, bazen damak tadımıza uyan bazense asla denemem diyeceğimiz tarzda yemekleri bulunuyor. Örneğin Asya mutfağına ait olan bazı yemekler, Türkiye’de yaşayanların damak tadına pek hitap etmiyor. Tarihten bu yana her alanda kültür birikimine sahip olan Kürtler, yemek konusunda da farklı lezzetler ortaya çıkarmış ve değişik tatlardan oluşan bir mutfak oluşturmuşlardır. Kültür etkileşimlerinden dolayı Kürt yemekleri Türk, Ermeni, Süryani, Acem yemekleri ile benzerlik göstermektedir. En bilinen ve en sevilen Kürt yemeklerini sizler için sıraladık. İşte tarihten bugüne Kürt yemekleri…

Kurdi

Kurdi, Tunceli yöresine ait bir yemektir. Haşlanmış bulgur, üzerine eklenen un ile pişilir ve üzerine kızgın yağ gezdirilir. Geniş bir kaba dökülen yemeğin orta kısmı havuz şeklinde açılarak sarımsaklı ayran dökülür ve bu şekilde servis edilir. Pratik ve kolay yapılan bu yemek Kürt mutfağının önemli bir parçasıdır.

Düğürcük Çorbası

Yine Tunceli yöresine ait bir yemektir düğürcük çorbası. “Düğürcük” kelime anlamı olarak “buğday” demektir yani bu çorbaya buğday çorbası da denilebilir. Ana malzemesi buğday olan bu çorbanın soğan, salça ve domatesle yapılan bir sosu vardır. Yapımı kolay bir lezzettir.

Nanê Xwes

Nanê Xwes Mardin yöresine aittir. Baharatlı ve soğanlı ekmek denilebilir belki. Baharat olarak kişniş ve pul biber eklenmektedir. Minik doğranmış soğanlar un ile karıştırılarak bir hamur yoğurulur ve baharatlar eklenerek odun ateşinde pişirilir. Bu yemeğin kökeninin çok eskilere dayandığı rivayet edilmektedir. Yokluk zamanlarında bu yemek özellikle çocuklar için ara öğün niyetine pişirilmekte imiş. Günümüzde ise bazı fırınlarda bol biberli ve yağlı bir hamur ile yapılan nanê xwes, bulgur ekmeği adı ile üretilmektedir.

kürt mutfağı

tarihten bugüne kürt yemekleri

Döşirmeki

Mardin yöresinin bir yemeği olan döşirmeki kuzu eti ile bulgur buluşması ile yapılan bir lezzettir. Haşlanmış kuzu eti bulgur ile kavrularak pişirilir ve üzerine kavrulmuş kuzu etleri serilir, bu şekilde servis edilmektedir. Bulgur, Kürt mutfağında oldukça sık kullanılan bir bakliyattır ve döşirmeki Kürt mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır.

Keledoş

Keledoş geleneksel bir Kürt yemeğidir. İçerisinde kurut kullanıldığı için öncelikle kurutun ne olduğunu açıklamak istiyorum. Kurut; kurutulmuş yoğurta denmektedir. Keledoş yemeğinde, kavurma eti, bulgur, nohut, yeşil mercimek, ak pancar, kurut, bulunmaktadır. Bazı tariflerde yeşil soğan da vardır. Hatta et yerine kıyma, kurut yerine de yoğurt kullanılan tariflere denk gelebilirsiniz. Söz konusu malzemeler usulüne göre pişirildikten sonra üzerine tereyağı dökülerek servis edilmektedir. Bu yöresel yemeğin beğeneni oldukça fazladır.

Kadge Difse

Şırnak yöresine ait olan kadge difse bir tatlıdır. Özellikle kış aylarında en çok tüketilen tatlılardan biridir. İçerisinde ceviz, üzüm, incir, pekmez bulunduğu için enerji vericidir ve ayrıca yapımı da çok kolaydır. Kepekli un, birazcık pekmez, ince dövülmüş ceviz, incecik kıyılmış kuru üzüm ve kuru incir ile hazırlanan bir hamuru var. Bu hamurun içerisine kuruyemişlerden hazırlanan harç konularak kapatılıyor ve kaynatılan pekmez şerbetinde pişiriliyor. Soğuyunca da servis ediliyor, hepsi bu kadar.

Köftesir

Köftesir bence bir davet yemeği olabilir. Aslında hünkar beğendiye benziyor yalnızca tabanı farklı. İnce bulgur, tereyağı ve un ile bir hamur hazırlanıyor ve bu hamurdan minik minik köfteler yapılıyor. Köfteler haşlanarak üzerine kuşbaşı et ile yapılan kavurma konuluyor ve servise hazır. Köftesir; yapımı olay, servisi hoş ve lezzetli bir yemek.

Kürt Köftesi

Kürt mutfağında bulgurun fazlasıyla kullanıldığını belirtmiştim değil mi? Yine bulgurla yapılan bir köfte. Kürt yemeklerinden bahsedip de Kürt köftesini anlatmamak olmazdı diye düşünüyorum. İnce bulgur, soğanla ve bazı baharatlarla karıştırılarak sıcak su ile ıslatılıyor. Ardından un ile yoğurularak minik köfteler yapılıyor. Bu köfteler haşlanarak üzerine sarımsaklı yoğurt ve sos dökülerek servis ediliyor. Kürt köftesi genel olarak bu şekilde lakin içine ufak tefek farklı malzemeler koyarak yapanlar ya da şeklini farklı verenler de oluyor tabii.

Beyran

Beyran da Kürt mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasındadır. Antep yöresine ait olan bu çorba sabah kahvaltıların da bile içilmektedir. Haşlanmış kuzu etinden yapılır. Sarımsaklı soğanlı suda haşlanan et didiklenir. Bu su ile pirinç pişirilip üzerine didiklenen etler ilave edilerek kaynatılır ve servis edilir. Özellikle kış aylarında çok tüketilen bu çorba sağlıklı ve bağışıklık güçlendiricidir.

Kıtel

Kıtel Siirt yöresine ait bir yemektir. Bizim bildiğimiz içli köfte gibidir. Kıymadan yapılan bir iç harcı, bulgurdan yapılan bir köftesi yani dış kısmı vardır. Bulgurla yapılan hamura yuvarlak şekil verilerek içi harç ile doldurulur. Haşlanarak pişirilir ve üzerine tereyağ ile servis edilir.

Daha burada bahsedemediğimiz pek çok Kürt yemeği bulunmaktadır. Kubba, gırar, kaburga dolması, şex meşhi, salhiye, örok, gılor, patile, serbidev, tırşık, kavut tatlısı bunlardan bazılarıdır.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Tarihten Bugüne Kürt Yemekleri