e
sv

Yaşar Kemal Biyografisi ve Eserleri

Kürt Edebiyatı dışında Türk Edebiyatında da önemli eserler bırakan ve aslen Kürt bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Yaşar Kemal hakkında bilgiler vereceğimiz Yaşar Kemal Biyografisi ve Eserleri başlıklı makalemizde, Yaşar Kemalin hayatı, Yaşar Kemalin eserleri ve Yaşar Kemalin edebi kişiliği hakkında bilgilere yer vereceğiz.
yaşar kemal eserleri
avatar

Kundir

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Kürt Edebiyatı dışında Türk Edebiyatında da önemli eserler bırakan ve aslen Kürt bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Yaşar Kemal hakkında bilgiler vereceğimiz Yaşar Kemal Biyografisi ve Eserleri başlıklı makalemizde, Yaşar Kemalin hayatı, Yaşar Kemalin eserleri ve Yaşar Kemalin edebi kişiliği hakkında bilgilere yer vereceğiz.

Yaşar Kemal Biyografisi ve Eserleri

Gerçek adı Kemal Sadık Göğceli olan Yaşar Kemal, ülkemizin sahip olduğu dünyaca ünlü Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilen nadide değerdeki yazarlardan biridir. Yaşar Kemal Biyografisi ve Eserleri uluslararası bir üne sahip olan Yaşar Kemal; hem ülke sınırları, hem de dünya sınırları içinde ün kazanmış olan Kürt yazarlardandır. Hayatının en önemli eseri ise dünyaca dikkat çeken ‘İnce Memed’dir. Daha önce paylaştığımız Fırat Ceweri Biyografisi ve Eserleri başlıklı makalemizi okuyarak Fırat Cewerinin hayatı hakkında bilgiler elde edebilir ve Fırat Ceweri şiirlerine ulaşabilirsiniz.

Yaşar Kemal Ne Zaman Doğdu?

Osmaniye/Adana’lı olan Yaşar Kemal’in annesinin adı Nigar, çiftçilik yapan babasının adıysa Sadık Efendi’dir. Yaşar Kemal Ne Zaman Doğdu? 1923 yılında Adana’da doğdu. İlkokulu Kadirli ilkokulunda bitiren Yaşar Kemal’ in hayatındaki en hazin ve traumatik olay, camideyken babasının gözlerinin önünde öldürülmesi olmuştur. Yine çok ufak yaşta geçirdiği bir kaza sonucu gözünü kaybeden talihsiz yazar tüm eserlerini görebilen tek gözü sayesinde ortaya çıkarabilmiştir. Önceki makalelerimizden biri olan Celadet Ali Bedirhan Biyografisi ve Eserleri başlıklı yazımızı okuyarak Celadet Ali Bedirhanın hayatı hakkında bilgilere ulaşıp, Celadet Ali Bedirhan Eserleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yaşar Kemal Nereli?

Yaşar Kemal, Çukurova’da Hemite (Gökçedam) köyünde doğmasına rağmen aslen Kürt bir ailenin çocuğu olarak doğmuştur. Bunun sebebiyse annesi Nigar Hanım ile babası Sadık Bey’in aslen Van’ın Muradiye /Günseli kasabası – Ernis köyünden olmasıdır. Yaşar Kemal Nereli? 1915 Van savaşını yaşayan Nigarhanım ve Sadık bey, Luvan aşireti üyelerindendir. Rus ordusu 1915 yılında Van’ a geldiğinde aile Çukurova’ya kaçarak göçmek zorunda kalırlar. Öncelikle Diyarbakır’a oradan Urfa’ya, sonrasında İslahiye’ye gelen aile, çektikleri acıların ardından bu bölgeyi cennete benzetir adeta. Çukurova’ya geçecekleri sırada yol güzergahında Yusuf adında yaralı bir çocuğa rastlarlar. Yusuf ‘u da yanlarına alarak ilerlemeye devam ederler. Kadirli’ye geldiklerinde İskan Komisyonu başkanı, Kemal ailesini bir Türkmen köyüne yerleştirir.

Yaşar Kemal Nereli? yazımızın devamında Yaşar Kemal’in hatıralarından anlattıkları arasında şu anılar yer alır. Babası Sadık Yaşar, geç vakitte bir erkek çocuk sahibi olduğundan Yaşar Kemal’in üzerine çok titrer ve her vesilede de kendi için bir kurban kestirir. Yine öldürülmesinden bir yıl önce Yaşar Kemal in at arabasından düşüp yaralanması üzerine Hacı Ağa’ya kurban kestirmek ister. Fakat Hacı Ağa’nın elinden fırlayan bıçak, küçük Kemal’in sağ gözüne isabet ederek gözünü kör eder. Bu olayın ardından bir yıl geçer ve Yaşar Kemal in babası, Hemite Camii’nde namaz kılarken yolda görerek evlat edindiği Yusuf tarafından haince bıçaklanarak öldürülür. Ardından Yaşar Kemal’in dili bağlanır, kekeme olur ve 12 yaşına kadar bu halde yaşar. Yaşadığı şokun üzerine uzun yıllar babasının mezarına gidemez. Bu olayın ardından annesi Nigar Hanım, amcası Tahir beyle evlenir. Annesi, Tahir beyin evlatlık Yusuf’tan intikam alacağını sanır. Amca Tahirbey, kısa zamanda ağabeyi Sadık Yaşar’dan kalan mirası tüketerek paranın bir kısmını da katil Yusuf’un öldürülmesi için harcar. Bu arada Yaşar Kemal ve ailesi oldukça fakir düşmüştür. Bir önceki makalelerimizden biri olan Ehmedê Xanî Biyografisi ve Şiirleri başlıklı yazımızı okuyarak Ehmedê Xanînin hayatı hakkında bilgiler elde edip en güzel ehmede xani şiirlerine ulaşabilirsiniz.

Yaşar Kemal Yazar Olmaya Nasıl Karar Verdi?

Köye bir gün çerçi gelir köylü kadınlara sattığı malı not etmeye başlar. Yaşar Kemal çerçiye; ‘ ne yapıyorsun’ diye sorduğunda çerçi; ‘unutmamak için not tutuyorum’ der. Bu yazı işlemi sırasında yazıyla tanışan Yaşar Kemal, olaya hayranlık duyar. Ardından halk şairleri gibi şiir söyleme başlar ve ünü yakın köylere kadar yayılır. Zaten edebiyat yorumcularına göre de Yaşar Kemal in bu üstün yazım becerisi halkın kalbinden gelen bir halk şairi olmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca Yaşar Kemal çocuk ve genç romanlarındaki akıcılığını da çocuk sevgisine bağlamaktaydı. Çocukların zayıf yanı olduğunu söyleyen şair; çocukların doğal, saf ve sonsuz bir sevgi ayrıca da neşe kaynağı olduğunu nitelendirmiştir çoğu kez. Kürt edebiyatı çerçevesinde paylaştığımız Feqîyê Teyran Biyografisi başlıklı yazımızı okuyarak Feqiye Teyran hayatı ve şiirleri hakkında bilgileri inceleyebilirsiniz.

Yaşar Kemal Eğitim Hayatı

Ortaokul yılarında halk edebiyatıyla ilgilenmeye başlayan Kemal, kalemi eline alarak ufak ufak şiir çalışmalarına başlamıştır bile. 40’lı yılların başında ‘Çığ’ dergisinde yayınlanmaya başlayan şiirleri büyük ilgi görür.. Ardından; Ülke, Millet, Kovan Beşpınar adlı dergilerde de yazıları yayınlanmıştır.

 

Yaşar Kemal Eğitim Hayatı anlattığımız gibi zor ve meşaketli bir şekilde sürmüştür. Yetersizlikler nedeniyle ortaokuldan sonra eğitim alamayan Kemal; amelelik, bekçilik, geçici öğretmenlik, defterdarlık, katiplik gibi yevmiyeli işler de çalışmak zorunda kalmıştır. Hatta 17 yaşındayken siyasi düşünceleri nedeniyle tutuklanır ve1950’deaykırılık suçundan hapse atılır. Bu olayların ardından İstanbul’a yerleşir. Cumhuriyet Gazetesi’nde çalışmaya başladı. 1963’e kadar burada çalıştı. Sonrasında kendini roman yazmaya adadı. Bu tarihten sonra kendini tamamen romancılığa verdi. 62’de Türkiye İşçi Partisi’nde yer alırken, 1967 yılında “Ant” adlı dergiyi çıkarmaya başladı ve dergideki bazı yayınlar nedeniyle bir buçuk yıl hapse mahkum olsa da Yargıtay sonrasında bu kararı bozdu.

Usta kalem Yaşar Kemal çalışmalarının meyvelerini 1950 yılından sonra net olarak almaya başladı. Memed ile Memet, Sarı Sıcak, Dükkancı, Bebek gibi romanları saygın yayın ağlarında bu yıllarda yayınlanmaya başlayan Kemal, sonunda 1955 yılında tüm dünyada edebiyat patlamasına neden olan İnce Memed’i yazmıştır. Ölüm Tarihi olan 28 Şubat 2015 gününde İstanbul’da çoklu organ yetmezliği yüzünden ölmüştür. Daha önce yayınladığımız Baba Tahir Şiirlerinin Teması başlıklı yazımızda baba tahir üryanın şiirleri hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

yaşar kemal eserleri

yaşar kemal biyografisi

Yaşar Kemal Aldığı Ödüller

1 –Yazdığı İnce Memed romanı sayesinde Varlık Roman Armağanı’nın sahibi olmuştur.

2 – Yine 74 yılında Demirciler Çarşısı Cinayeti romanı sayesinde Madralı Roman Ödülü’nü kazanmıştır.

3 – 1977 tarihinde Fransa ‘da “Yer Demir Gök Bakır” adlı romanıyla “Yılın En İyi Yabancı Romanı” ödülünü, /1982’de Del Duca Ödülü /1984’te Fransa’dan “Légion D’Honneur” nişanını kazanmıştır. Sitemizde daha önce yayınlanan Siyahpoş Biyografisi ve Şiirleri başlıklı yazımızı okuyarak siyahpoşun hayatı ve şiirleri hakkında faydalı bilgiler elde edebilirsiniz.

 

Yaşar Kemal Ailesi

Roman çalışmalarının yanı sıra öykü, deneme, derleme, çocuk romanı (Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca ) ve çeviriler de yapan Yaşar Kemal in yapıtları 39 dile çevrilmiş ve tüm dünyada büyük yankı uyandırmıştır. ‘Pen’ yazarlar derneği üyesi olan Kemal, eserlerinde sıklıkla Çukurova’ da geçen hayatları acı-tatlı taraflarıyla anlatır. Yaşar Kemal Ailesi birçok eseri tiyatroya uyarlanmıştır. Ayrıca kan davası, ağalık, masallar, efsaneler, fakirlik, kentlilerin gibi konuları işlemiştir. İlk eşi Ayşe Seniha Baban’la birkaç yıl sonra boşanmıştır. Ardından 2. eşi olan İspanyol kökenli Tilda’ile evlenir, bir tane de oğlu bulunuyor. Yaşar Kemal ölüm Tarihi 28 Şubat 2015’dir. Ölüm yeri İstanbul, sebebiyse çoklu organ yetmezliğidir. Daha önce sitemizde paylaşılan Baba Tahir Üryan Şiirlerinin Dili başlıklı yazımızı okuyarak baba tahir üryan eserleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Yaşar Kemal Eserleri

40’a yakın eser i bulunan Yaşar Kemal, 23 tane de roman yazmıştır. Yaşar Kemal Eserleri dışında ayrıca röportajlar yapmış, gazete-dergi yazılan, folklor derleme ve araştırmaları da hazırlamıştır. İşte eserleri…

Pis Hikaye, Bütün Hikayeler, Bebek Dükkancı, Memed ile Memet, Sarısıcak, Teneke, Höyükteki Nar Ağacı, Orta direk Ağın Öteki Yüzü, Yer Demir Gök Bakır, Ölmez Otu, Demirciler Çarşısı Cinayeti (1974), Yusufçuk Yusuf (1975), Yılanı Öldürseler (1976), Al Gözüm Seyreyle Salih (1976), Kuşlar da Gitti, (1978), Deniz Küstü (1978), Yağmurcuk Kuşu (1980), Kale Kapısı (1985), Kanın Sesi (1991), Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana (1997), Karıncanın Su İçtiği (2002), Tanyeri Horozları (2002)Çıplak Deniz Çıplak Ada / Bir Ada Hikayesi IV, 2012Tek Kanatlı Bir Kuş.

Ayrıca Destansı Romanları da Bulunuyor

  • Üç Anadolu Efsanesi (1967),
  • Ağrıdağı Efsanesi (1970),
  • Binboğalar Efsanesi (1971),
  • Çakırcalı Efe (1912)

 

Yaşar Kemal Sözleri

Yaşar Kemal’in söyledikleri sözlerde çoğu zaman edebiyatçılar tarafından dillendirilmiştir. İşte bizlerde Yaşar Kemal Biyografisi ve Eserleri başlığımızda Yaşar Kemal’in en sevilen sözlerini seçip sizler için derlendirdik. Yaşar Kemal Sözleri arasında beğendiklerimiz şu şekildedir;

Açlıktan ölümü izlemek, acıların en büyüğü…

İnsan bir kere birine geç kalır ve bir daha hiç kimse için acele etmez.

Düşünmek, en küçük anlamda, var olmak demektir.

Sen aleviyle yakan bir güneş ki şahane, ben ışığa ulaşmaya çalışan bir pervane…

İnsan, düşleri öldüğü gün ölür.

Dünyanın ucunda bir gül açılmış, efil efil esen yele merhaba. Karanlığın sonu bir ulu şafak, sarp kayadan geçen yele merhaba.

Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir, barıştır.

Dünyanın bütün kötülüklerine başkaldır, bazen senin iyiliğin başkasının kötülüğüne de olabilir. Kendi iyiliğine de başkaldır.

Çekemeyenlere bakma, fikirler hep ayrı olur. Hiç bir aşkı sözIe yıkma, söz yarası ağır oIur.

Zulmün artsın ki çabuk zeval buIasın, Anadolu’da zalimIer için böyle derler.

O iyi insanlar, o güzel atlara bindiler ve çekip gittiler.

İnsan, evrende gövdesi kadar değil, yüreği kadar yer kaplar.

İnsanoğlu, umutsuzluktan umut yaratandır.

İnsanlarla oynamamalı. Bir yerleri var, bir ince yerleri, İşte oraya değmemeIi.

İnsan çürümedikçe, şiir çürümez.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Yaşar Kemal Biyografisi ve Eserleri