e
sv

Selahattin Demirtaş Tahliye Oldu Mu?

Selahattin Demirtaşın mahkemesi hakkındaki haberleri sitemizde paylaşırken bugün Selahattin Demirtaş Tahliye Oldu Mu? başlıklı yazımızla sizlerleyiz. Selahattin Demirtaşın en son mahkeme koduşması medyada epey yankı uyandırmıştı ve Hdp tabanı arasında Selahattin Demirtaşın savunması sıklıkla paylaşılmıştı. Bizler bu yazımızda Selahattin Demirtaşın yeni mahkeme süreci hakkında bilgiler vereceğiz. Gelin hep beraber Selahattin Demirtaşın cezaevi sürecini beraber okuyalım.
selahattin demirtaş mahkemesi
avatar

Kundir

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Selahattin Demirtaşın mahkemesi hakkındaki haberleri sitemizde paylaşırken bugün Selahattin Demirtaş Tahliye Oldu Mu? başlıklı yazımızla sizlerleyiz. Selahattin Demirtaşın en son mahkeme koduşması medyada epey yankı uyandırmıştı ve Hdp tabanı arasında Selahattin Demirtaşın savunması sıklıkla paylaşılmıştı. Bizler bu yazımızda Selahattin Demirtaşın yeni mahkeme süreci hakkında bilgiler vereceğiz. Gelin hep beraber Selahattin Demirtaşın cezaevi sürecini beraber okuyalım.

Selahattin Demirtaş Tahliye Oldu Mu?

HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın uzatmalı yargı süreci halen daha sürüyor ve sonuçlanmış değil. Bu yüzden de Selahattin Demirtaş tahliye oldu mu sorusu kamuoyunda sıklıkla sorulan sorular arasında yer alıyor. Bu konuyu merak edenlere işte dava hakkındaki son gelişmeler…

Selahattin Demirtaş ilk duruşmaya sağlık raporu alarak katılmamıştı. Bunun sonucunda mahkeme, Demirtaş’ın savunma hakkını kötüye kullandığını açıklamıştı. 7 Aralık’ta yapılacağı kararlaştırılan Demirtaş ilk duruşmaya getirilmedi. Daha sonraki yargılaması ise güvenlik gerekçeleriyle telefon ve internetin olmadığı bir bodrum katında yapıldı. Dava gazetecilere, bilgisayar ve telefona bağlantı yasağı ile gerçekleşti.

Öte yandan HDP Eş Genel başkanlığından çekilmesinin ardından Demirtaş 15 ay sonra ilk kez gazetecilere uygulanan yasak kaldırılarak normal katta yargıya alındı. Sonuç olarak eski HDP lideri Demirtaş, cezaevinde 15 ay süresince mahkemeye çıkmayı bekleyerek hakkında hazırlanan iddianameyi göremeden, dosyanın gizlilik kararı yüzünden ne ile suçlandığını öğrenemeden mahkeme karşısına çıkarılmış oldu.

İddianame hazırlandığı süreçte ise yasama faaliyetleri kapsamındaki açıklamaları suç delili olarak gösterildi. Hakkında 102 fezlekeden dava açıldı. Örneğin bir duruşmanın tarihi başlangıçta 28 Nisan 2016 olarak verilirken Bingöl -Hakkâri’de tutuklu vekillerinin davaları güvenlik nedeniyle Diyarbakır’a taşınırken, Demirtaş’ın mahkemesi son anda verilen bir kararla “Diyarbakır güvenli değil” gerekçesiyle yeniden Ankara’ya taşındı. Sonuç olarak Demirtaş’ın davaları bu gibi sudan sebeplerle sürekli olarak uzun dönem ertelendi ve sürüncemede kaldı.

Selahattin Demirtaş Ne Zaman Çıkacak?

Süreç Neden Uzadı? Bu sürüncemeler içinde Demirtaş Ankara’da hâkim karşısına çıkmayı beklerken 19. Ankara Ağır Ceza Mahkemesi, 6-7 Ekim olaylarına bağlı olarak hayatını kaybeden 4 kişinin (Yasin Börü’de dahil) davasıyla Demirtaş’ın davasıyla birleştirdi. 2. Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu duruma karşı çıkmasının ardından 19. Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla yine de 2 dava birleştirildi.

Dava, İstinaf mahkemesine taşındı. İstinaf mahkemesi, birleştirmeyi bozdu böylelikle davalar tekrar ayrıldı. Ardından süreç yeniden uzatıldı ve duruşma tarihi 7 Aralık’a atıldı. Aradan 13 ay geçti ve Demirtaş Ankara ‘da yapılacak olan ilk duruşmasına yine getirilmedi. Çünkü mahkeme Demirtaş’ın SEGBİS (avukat nezareti olmadan görüntülü yargılama sistemiyle) aracılığıyla savunma vermesini kararlaştırılmıştı. Durumu protesto ederek ‘SEGBİS’ ile düzenlenecek olan Ankara davasına çıkmayan Demirtaş, böylelikle Ankara’da ki bu davaya da katılamamış oldu. Sonuç olarak mahkemede iddianame okumandı ve Demirtaş’ın savunması da alınamadı fakat yine de aleyhte delil toplanarak ara kararlar tek tek açıklanmaya başlandı.

Selahattin Demirtaş Duruşması Ne Zamandır?

Demirtaş’ın İkinci Duruşması 14 Şubat’a Ertelendi Yaşanan bu olaylar esnasında 11 Şubat tarihinde HDP’de olağanüstü kongre düzenledi. Ocak ayı başında Demirtaş’ın tekrar aday olmayacağı açıklamasının ardından mahkeme Demirtaş’a karşı tutum değiştirerek, Demirtaş 17 Ocak’taki Süleyman Soylu hakaret davasında hazır bulunduruldu.

11 Şubat HDP Kongresi’nde Demirtaş tekrar aday olmayacağını açıklayarak parti liderliğinden çekildi. Böylelikle 14 Şubatta gerçekleştirilen duruşma normal katta internet bağlantısına, telefona ve gazetecilere açık olarak yapıldı. Artık parti başkanı olmayan Demirtaş’ a istediği süre verildi ve Demirtaş savunmasını 3 günde tamamdı.

Sonuç olarak bu sancılı sürecin ve dava gelişmelerinin ardından Demirtaş savunmasında; ‘Tam 15 aydır duruşmalara güvenlik yok, personel yok, imkan yok diye çıkarılmıyorum, YSK referandum tarihini belirledi 16 Nisan, mahkeme duruşma tarihi belirledi; 28 Nisan tarihinde beni yargılayacak yani referandumdan 12 gün sonra, bu durumda bir ara kararla tahliye edilmezsem referandumu da içeride geçireceğim, bütün duruşmalar referandumdan sonraya verildi’ şeklinde savunmasını yaptı.

Selahattin Demirtaş Savunması

Sözlerine; ’İlk duruşmamın tutuklanmamdan yedi ay sonraya verilmesi normal bir durum değil, bir milletvekilini gece yarısı evini basıp alıyorsunuz. ‘Hemen yargılamamız lazım’ diyorsunuz. Ee yargılayın, neden yedi ay sonraya gün veriyorsunuz, bunlar adil yargılama konusunda, siyasi baskı konusunda şüphe uyandırıyor, bu tarihler tesadüfi değildir’ diye devam etti.

Ayrıca yaptığı konuşmalarla ilgili olarak; Miting konuşmalarının kimseyi suç işlemeye teşvik ve tahrik etmediğini savunan Demirtaş, aksine suça konu olan konuşmanın, hitap ettiği kitlenin suça bulaşmasını engellemeye yönelik konuşmalar yaptığını söyleyerek “Ben hiçbir zaman PKK yöneticisi olmadım, ne kimseden emir aldım ne de kimseye emir verdim. Benim tutuklanmam örgüte sosyolojik destek vermektedir” dedi.

‘Bu nasıl bir tesadüf ki ilk duruşma referandumdan sonraya, 28 Nisan tarihine verildi, 28 Nisan’da duruşmaya mı çıktık, hayır işte dün çıktık ilk duruşmaya, anlaşılıyor ki referandum tatmin etmemiş, Bıçak sırtı bir sonraki seçimler de kritik ayarlama yapılacak. Yoksa Selahattin Demirtaş böyle bir dosyadan dolayı nasıl 15 ay 10 gündür hakim karşısına çıkarılmadan tutuklu bırakılarak cezaevinde tutulabilir?’

‘Ben adil yargılandığıma, yargılanacağıma dair şu kadar hissiyata sahip olsaydım samimiyetle söylüyorum hatırınızı kırmazdım, sıfır bir adil yargılanma duygusu içerisindeyim. Çünkü yapılanlar bana göre-yapılacakların garantisidir, dosyayla, oluşturulmuş bu algıyla beni adil yargılayamazsınız. Adil yargılama imkanını bitirdiler, bunu yarattılar, bitti, ilga edildi, düzeltilemez, umarım iç hukukta sonucunu alırım’ dedi

Selahattin Demirtaş Duruşmasında Yaşanan Gergin Ve Komik Anlar

Salona alkışlar ve sloganlar eşliğinde giren Demirtaş ile birlikte salonda; eşi Başak Demirtaş ve çok sayıda avukatı ile birlikte HDP milletvekilleri de yer alıyordu. CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş katıldı. Duruşmayı Hüda Kaya, Ayşe Acar, Garo Paylan, Ahmet Filiz Kerestecioğlu, Nihat Akdoğan, Saadet Becerikli, Ertuğrul Kürkçü, Dilan Dirayet Taşdemir, Yıldırım, Pervin Buldan ve bazı yabancı temsilciler duruşmada hazır bulunan isimlerdendi.

Duruşma öncesi salonda hafif bir gerginlik yaşandı. Ayrıca komik anlar da gelişti. Örneğin hakim Demirtaş’a adres sorduğunda Demirtaş; “Türkiye Büyük Millet Meclisi” dedi ayrıca hakim telefon numarası sorunca da Demirtaş; “dışarıda kaldı” dedi ve salon kahkahalara boğuldu.

Selahattin Demirtaş, iddianame okunmadan önce ara taleplerinin olduğunu söyledi. Duruşma esnasında adliye salonu önünde bekleyen topluluk “Selahattin Demirtaş onurumuzdur”, “Selo başkan” tarzında zılgıtlarla sloganlar atıyordu. Sonuç olarak hakkında 20’den fazla davada açılan Demirtaş ilk kez hakim huzurunda savunma yaptı, toplamda 97 duruşma yapılarak bunlardan 20’sinde ses ve görüntülü(SEGBİS) sistemi kullanılarak ifadesi alındı.

Selahattin Demirtaş Kaldırılan Dokunulmazlığı Hakkında Ne Söyledi?

Selahattin Demirtaş bu konuda dokunulmazlığının usule aykırı şekilde kaldırıldığını ve aslında kendisine göre halen dokunulmazlığının devam ettiğini belirtti. ‘Bir milletvekili Meclis kararı olmadan yargılanamaz, dokunulmazlık meclis kararıyla kaldırılabilir. Bu karar olmadan dokunulmazlık kaldırıldıysa usule uyulmamış demektir, benim şu anda dokunulmazlığım var mı yok mu, Binali Yıldırım kadar dokunulmazlığım var, ucube, uyduruk, rezil bir düzenleme yaptılar. Dokunulmazlık meselesi uyduruk bir mesele değil, usulüne aykırı kaldırılmışsa denetlenmesi lazım” dedi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi konusunda da ‘Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) siyasi baskı altında ama yine de dosyayı AYM’ye götürmenizi bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Avukat Bahri Belen, AYM kararları ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına atıfta bulunduktan sonra dosyanın AYM’ye götürülmesini talep etti. Sonuç olarak Mahkeme heyeti, gelecek duruşmayı 17 Mayıs’a erteledi.

selahattin demirtaş mahkemesi

selahattin demirtaş tahliyesi

Selahattin Demirtaş En Son Duruşması Ne Zamandır?

Sonraki Duruşma 2013 yılında İstanbul yapılan Newroz kutlamaları sırasında yaptıkları konuşma nedeni ile tutuklu (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile tutuksuz yargılanan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder için”örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın 3.duruşması Silivri /Alibey Duruşma Salonu’nda gerçekleştirildi.

Özgürlükçü Hukukçular Platformuna üye olan birçok avukat da duruşma salonunda yerini aldı. Duruşmada yer alan diğer isimler; HDP yeni eş başkan Sezai Temelli, HDK Sözcüsü Gülistan Kılıç HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, TBMM Başkanvekili Mithat Sancar, HDP milletvekilleri, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Türkiye Raportörü Emma Sinclair Web, CHP eski Milletvekili Süleyman Çelebi, İsveç ve Almanya konsolosluklarından yetkili kişiler ve kalabalık bir HDP topluğu salonda hazır bulundu.

Mahkeme de başkan, Demirtaş’a “Usule ilişkin söyleyeceğiniz var mı?’ sorusu yöneltilince DEMİRTAŞ; “Benim söyleyeceklerim çok önemli, acele ediyorsunuz, bu dosyayı bir yıl boyunca inceleyen olmadı, savcı bey de incelemedi, tüm konuşmalarımı istemelisiniz, hakkımızda ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’ iddiasıyla fezleke hazırlandı, oysa örgüt kurmak için 3 kişi gerekiyor iki kişi değil, Anayasa’ya göre bir örgütün kurulması için 3 kişiye ihtiyaç vardır 2 kişiye değil, bu yüzden burada bu davanın düşmesi gerekir” şeklinde savunmasını yaptı. Ardından Sırrı Süreyya Önder ‘de kendi savunmasını yaptı.

Selahattin Demirtaş Duruşma Tarihi

Sonrasında devam eden duruşmada mahkeme heyeti, gerekçe göstermeden avukatların ve Demirtaş’ın taleplerinin reddine karar verdi ve iddianame okuttu. Verilen aranın ardından dışarı çıkan avukatlar, polisler tarafından duruşma salonuna geri alınmadı. Aranın ardından ise Demirtaş heyeti reddederek, sözü geçen iddianamedeki konuşmaların, raporların ve belgelerin kendisine ait olmadığını ve kesilmiş olduğunu dile getirdi ayrıca; ‘ heyetiniz tarafsızlığını yitirmiş durumdadır, heyetinizi reddediyorum’ dedi. Sanıkların ve avukatlarının reddine rağmen mahkeme, reddi hakim talebinin reddine karar vererek savunma için ek süre taleplerini kabul ederek duruşmayı 16 Nisan’a erteledi.

Sonrasında 8 Haziran’a ertelenen mahkeme referandum seçimleri nedeniyle Demirtaş’ın seçim hazırlıkları için ek süre istemi nedeniyle 18 Temmuz’a alındı. Bu arada Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman şu açıklamayı yaptı; ‘ Demirtaş a yöneltilen tutukluluk süresi 1 yıldı ve bu süre Demirtaş’ın içeride tutuklu yattığı süre zarfınca çoktan aşılarak zaman aşımına uğramıştır. Selahattin Demirtaş bir yıl beş aydır içeridedir ve içerde 5 aydır fazladan tutulmaktadır’ şeklinde konuştu.

Karaman; “Tutukluluk şartlarında seçime giren, tahliye talepleri reddedilen ve bu konudaki bireysel başvurusu da AYM tarafından seçim süreci içinde ele alınmayan Sayın Demirtaş’ın ‘serbest seçim hakkının’ ihlal edildiği tespiti talebiyle AİHM’e başvuru yapılacaktır” dedi.

Son olarak dava 8 Haziran’a ertelenmişti ama seçimler nedeniyle yeniden tarihi değişen duruşmaya 18 Temmuz tarihinde devam edilecek.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Selahattin Demirtaş Tahliye Oldu Mu?